KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1: Bu yönetmeliğin amacı, Kadın ve Aile hizmetin tür ve niteliğini, işleyişini, işleyişine ilişkin esasları, kuruluş personelinin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir. Kapsam: Madde 2: Bu yönetmelik, Tuba Belediyesi'ne bağlı Kadın ve Aile hizmetlerini kapsar.
Dayanak: Madde 3: Bu yönetmelik 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14-a, 15-b maddesine dayanarak ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Tanımlar Madde 4: Bu yönetmelikte geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Görevleri Kuruluş Madde 5: Belediye, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğün ihtiyaca göre öncelikle Diyadin’ de yaşayan her sosyal kesimden kadınların bilgilendirilmeleri, bilinçlendirilmeleri, desteklenmeleri, güçlendirilmeleri amacıyla; fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddete uğrayan ve uğrama riski taşıyan kadınların, şahsen veya telefonla başvurmaları halinde, ücretsiz olarak hukuksal bilgilendirme ve psikolojik destek hizmeti alabilecekleri bir birimdir. Ayrıca Belediyenin kadın politikalarını oluşturmak amacıyla, kadınların yerel yönetim hizmetlerinden faydalanabilmeleri için gerekli araştırmaları yapmak veya yapılmasını sağlamak, merkezdeki başvurulara dair ve diğer alanlarda istatistiki çalışmaların yapılmasını sağlamak, kişi ve kurumlara yönelik seminerler, ücretsiz eğitim vermek, kadınlara yönelik sosyal etkinlikler düzenlemek ve kadınlara yönelik projeler geliştirmek, uygulamak, mevcut projelerde çalışma yapmak ve kadın sorunlarını görünür hale getirmek, konusunda görevli birimdir.
Etkinlikler: Müdürlükte aşağıdaki alanlarda hizmet verilir:
Geliştirip uygulanabilir.
Gizlilik: Madde 6: Belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne başvuranların kimlik bilgileri ile kişisel ve özel bilgilerini gizli tutmak zorundadır.
Personelin nitelik ve sorumlulukları: Madde 7: Müdürlük ihtiyaca göre; Sosyal Hizmetler alanında yüksek öğrenim yapmış bir sosyal çalışmacı, bir psikolog, bir hukukçu, sosyolog, çocuk gelişim uzmanı, anaokulu öğretmeni, büro çalışanı, temizlik hizmetlisi, dış güvenlik elemanları çalıştırılabilir. Çalışacak tüm personel, kadınlara yönelik haklar konusunda hazırlanan özel hizmet içi eğitimini almadan göreve başlayamazlar. Bu görevliler arasından bir yönetici görevlendirilecektir.
Müdürlüğün Görev ve Yetkileri Madde 8: A- Kadının ve ailenin korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için uzun, orta ve kısa vadeli plan ve programlar hazırlamak B-Faaliyetlerin onaylanan plan, program ve bütçeye uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri almak C-Toplumsal yapımızın temelini oluşturan aile kurumunu sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan desteklemek amacıyla faaliyetlerde bulunmak D-Aile kurumunun temel direği ve garantisi olan kadınlarımızı bedensel, ruhsal, sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitsel bakımdan destekleyip güçlendirmek E-Aile içi şiddeti ortadan kaldırmayı amaçlayan çalışmalar yapmak F-Toplumsal ve demokratik değerlerin benimsetilmesinde, ortak yaşama kültürünün oluşmasında ve eğitim güçlüklerinin aşılmasında ilgili kurumlarla iş birliği yapmak G-Kadın ve ailenin rehabilitasyonu konularında, aileyi ve kadını bilinçlendirici programlar hazırlamak ve uygulamak. H-Bireyler arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasında, suç ve kötü alışkanlıklarla mücadelede, insani birikimin paylaşılmasında, gelir dağılımının iyileştirilmesinde aileye destek olmak ı-Kadının istihdamını ve ekonomik kapasitesini artırıcı, ticarî faaliyetlerini güçlendirici ve kadın girişimciliğini özendirici çalışmalar yapmak I-Kadınlara yönelik her türlü şiddet, taciz ve istismarın önlenmesi ve ortadan kaldırılması için çalışmalar yapmak, gerekli sosyal destek sistemlerinin oluşturulmasını sağlamak, kadını ekonomik açıdan güçlendirici çalışmalar yapmak J-Kadın sağlığı ve anne çocuk sağlığı hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmak K-Kentte, yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunları ile ilgili her konuda araştırmalar ve eğitim amaçlı toplantılar yapmak, yerel, ulusal ve uluslararası yapılan çalışmalara destek olmak ve katılımı sağlamak L-Bayanların örgün ve yaygın eğitimin tüm aşamalarına katılımını özendirici çalışmalar yapmak, bu çalışmaları desteklemek M-Kanunları ve idari düzenlemeleri görev alanı çerçevesinde izleyerek kadınların eşit hak ve fırsatlara ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapmak N-Kadın ve aile sorunları ile ilgili sağlık, eğitim, kültür, çalışma ve sosyal güvenlik başta olmak üzere bütün alanlarda kadınların ilerlemesini sağlayıcı ve karar mekanizmalarına katılımını artırıcı çalışmalarda bulunmak, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmak, gerçekleştirilecek her türlü etkinliğe katılmak O-Belediye Başkanı tarafından verilecek diğer görevleri yürütmek
Müdürün Görev ve yetkileri:
Diğer Personelin görev ve yetkileri şunlardır; Müdürlükteki iş hacmine göre teknik, idari, mali hizmetler ile temizlik ve güvenlik hizmetlerinin Yürütülmesi için istihdamı gerekli görülen personel, unvan ve niteliklerinin gerektirdiği görevleri ve kuruluş yöneticisinin verilecek işleri, yürürlükteki yasa, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgelere uygun olarak yapmakla görevli ve sorumludurlar. Gönüllü çalışmak isteyenler; Müdürlükte gönüllü çalışmak isteyenler, Kadın Danışma Merkezi onayı ile görev alırlar. Gönüllü çalışanlar, meslek elemanlarının yapacakları çalışmalara yardımcı olmakla görevli ve sorumludurlar. Gönüllü çalışanlar merkez hizmetlerinin yürütmesinde görev alabilmek için kimlik bilgilerini bildirmek ile yükümlüdürler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hizmet ve işleyiş Başvuruların alınması Madde 9: Görevliler, mesai saatleri içinde kuruluşa, telefonla veya şahsen başvuran kadınların sorunlarını gerekli özen ve dikkat içinde dinlemek, çözüm bulunması konusunda kolaylaştırıcı rol oynamak, kadınların ihtiyaçlarına göre yönlendirme yapmakla yükümlüdür. Sorunların çözümü konusunda yönlendirilecek kurumların yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda davranmak zorundadırlar. Müdürlüğe başvuran kadınlar için bir dosya hazırlanır. Kadınların Müdürlüğe Birlikte Getirdikleri Çocukları Madde 10: Müdürlüğe kadınların yanlarında getirdikleri çocukları, çocuklar için ayrılmış özel bölümde çocuk gelişim uzmanı veya anaokulu öğretmeni birlikte zaman geçirecek, kadının başvurusu ve aldığı danışmanlık, rehberlik hizmeti esnasında çocuk ayrı bir ortamda olacaktır.
Eğitim Çalışmaları Madde 11: Kadın çalışmalarının özelliği göz önünde tutularak, öncelikle bu alanda eğitim programları oluşturmak, oluşturulan eğitimlerden önce, kuruluş görevlilerinin hizmet içi eğitimi ile bu eğitimlerden yararlanmak isteyen veya yararlandırılması gerekli olan kişi ve kurumlarla iş birliği yaparak ücretsiz eğitim vermek. Bunlar için konularında uzman olan kişi ve kurumlardan yararlanmak. Yapılan çalışmaları dosyalamak, rapor haline getirmek.
Araştırma Çalışmaları Madde 12: Kadın Sorunlarının bulunduğu her alanda ve özellikle yerel yönetim hizmetlerinden yararlanabilme alanında, gerekli araştırma ve anket çalışmaları yapmak, yaptırmak. Bunları dosyalamak ve Belediye Başkanlığına sunmak.
Sosyal Etkinlik Çalışmaları Madde 13: Kadınlara yönelik her alanda sosyal etkinliklerin düzenlenmesini sağlamak.
Proje Çalışmaları Madde 14: Kadınlara yönelik her alanda proje araştırmak, hazırlamak, uygulamak ve bunun için gerektiğinde konularında uzman kişi ve kurumlarla iş birliği yapmak. Belediyenin başkaca
Birimlerinde kadınlara yönelik olarak yapılan projelere görüş sunmak, gerektiğinde görev almak. Giderler Madde 15: Müdürlüğün işleyişi ile ilgili her türlü giderler, Diyadin Belediyesinin Bütçesinden karşılanır. Yürürlük Madde 16: Bu yönetmelik Diyadin Belediye Meclisince kabul edilip, ilanı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme Madde 17: Bu yönetmelik hükümlerini Diyadin Belediye Başkanı yürütür. |
2021 - T.C. Diyadin Belediyesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
2021 - T.C. Diyadin Belediyesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.